Over ons! VANDAAR / in 13 vragen

By on februari 2, 2019
Valencia

Dulce de Leche Boutique in Valencia (oh oh, lekkere taartjes!!)

We vinden onszelf geen doorsnee uitgeverij of communicatiebureau. We zien onszelf meer als een nomadisch atelier waar uiteenlopende projecten ontstaan. En dan vraag jij je nu misschien wel af wat we daarmee bedoelen. We werken bijvoorbeeld ‘locatie ongebonden’ als een soort moderne nomaden. En we werken zowel aan zelf ontwikkelde projecten als aan externe opdrachten. Onze projecten zijn uiteenlopend, van het ontwikkelen van een website tot het bedenken en uitvoeren van een creatieve PR campagne. We schrijven teksten en begeleiden bijvoorbeeld de productie van een nieuwe huisstijl. We organiseerden kleinschalige culturele evenementen zoals bijvoorbeeld Atelier Diners en pop-up tentoonstellingen. En we hebben een kleinschalig interieurmerk waarbij we naast onze eigen ontwerpen ook vintage en antiek aanbieden. Misschien vind je het leuk om nog iets meer over ons te weten? In 13 vragen en antwoorden stellen we onszelf graag aan je voor.

1) Je schrijft eerder op deze website dat jullie een bijdrage willen leveren aan een iets mooiere of betere wereld. Wat bedoel je daarmee?

Thema’s als kleinschaligheid, duurzaamheid, biologisch (organic), dichtbij en diervriendelijk zijn onlosmakelijk met VANDAAR / verbonden. We zijn graag zuinig op onze miljoenen jaren oude aarde waar ieder mens, dus wij ook, gedurende zijn of haar leven op zijn hoogst 100 jaar gebruik van kan / mag maken. Generaties na ons willen ook nog op dezelfde aarde wonen, net als al het andere leven. We vinden dat nog meer mensen zich daar bewust van mogen zijn. Om die reden eten we bijvoorbeeld vooral vegetarisch en geven we vintage, brocante en antiek een tweede leven door onder andere upcycling.

 

Laatst werd ik me ervan bewust dat op de tijdlijn van onze miljoenen jaren oude aarde het tijdperk vanaf de industriële revolutie tot nu slechts een klein stipje is. De mensheid is er in die relatief korte periode echter goed in geslaagd om grote en ook nog onherstelbare verwoestingen achter te laten. En dat omwille van economische groei en welvaart. Wij vinden het daarom de hoogste tijd voor een nieuwe definitie van ons begrip ‘welvaart’. Laten we ons als mensheid bezinnen en een stapje terug doen!

2) Gaan jullie voor winstoptimalisatie?

Ja, absoluut. Maar niet op de manier die je misschien denkt. Winst houdt bij ons meer in dan alleen financiële groei. We zijn ons bewust van de beperkte tijd die we als mens hebben. En dus doen we datgene waar we blij van worden. Investeren in ons persoonlijke geluk en in het geluk van de mensen om ons heen is voor ons een van de hoofddoelen. Daarnaast zien wij ‘welvaart’ als een ruimer begrip dan de huidige definitie van dat woord.

 

3) Jullie werken in opdracht en ontwikkelen ook eigen initiatieven. Wat kenmerkt jullie eigen projecten?

Onze projecten lopen eigenlijk best sterk uiteen. De ene keer geven we een boek uit of organiseren we een Atelier Diner (diner in het atelier van een kunstenaar). En de volgende keer organiseren we een cultureel evenement of werken we aan een reisblog. Of we beginnen zomaar een interieurmerk. Kenmerkend is dat thema’s als kunst, cultuur, design, ambacht, architectuur, duurzaamheid, reizen, ontmoetingen, culinaire onderwerpen, interieur en wonen, boeken, biologische landbouw, regionale economie vaak voorkomen.

 

4) Jullie hebben een antieke boerderij in de voormalige DDR die jullie ‘eco stijl’ opknappen. Hoezo hebben jullie daar een huis gekocht en niet in bijvoorbeeld Frankrijk?

Heel eerlijk gezegd zijn we jarenlang op zoek geweest naar een huis in Frankrijk. We konden het daar echter niet vinden. Toen gaf iemand ons de tip om eens in de voormalige DDR te gaan kijken. Daar vonden we uiteindelijk vrij snel in een onbekend wijngebiedje een oude boerderij voor een hele mooie prijs. Het past ook bij ons om nieuwe gebieden te ontdekken. In Frankrijk hebben al zoveel Nederlanders een tweede huis… Toch laat Frankrijk ons niet los. Wie weet dat we op een dag toch nog een plekje vinden in la douce France!

 

4) Jullie boerderij in Duitsland staat vol met vintage en antiek uit heel Europa. Jullie verkopen deze spullen ook onder de naam ‘elisabethUNDjohannes poetic living’. Kun je daar iets meer over vertellen?

We hebben recent een bescheiden interieurlabel opgericht (elisabethUNDjohannes poetic living). We verkopen gedurende de zomermaanden vintage, antiek en door ons zelf handgemaakte objecten uit heel Europa via Etsy en Dawanda. Van kasten, stoelen en andere meubelen tot kunst, sieraden en decoratie objecten. Onze stijl zou je kunnen omschrijven als doorleefd landelijk, shabby chic, brocante en wabi sabi. Naast vintage en antiek verkopen we ook onze zelf ontwikkelde ‘Cabinets des Memoires’ of herinneringenkastjes. Deze kastjes, gemaakt van antiek sloophout, hebben een deur gemaakt van een oud kozijn. De kastjes bieden een plekje aan voorwerpen die je herinneren aan een dierbaar persoon, een bijzondere gebeurtenis of een huisdier.

Tijdens de koudere maanden verkopen we een kleinere collectie vintage stoffen, antiek linnen en handgemaakte sieraden. Ons aanbod van antieke en vintage meubelen vind je, als we aanbod hebben, op Etsy. Of volg ons op Instagram en Pinterest.

 

5) Jullie doen vrij uiteenlopende dingen. Waarom eigenlijk?

We hebben voor onszelf bepaald dat we al onze dromen willen realiseren. Het zijn er nogal wat. Vandaar…

 

6) Wat doet die ‘slash’ achter jullie naam?

Die staat er al die jaren al omdat we ons niet willen vastleggen in een discipline of onderwerp.

 

7) Zijn jullie een Almeers communicatiebureau cq uitgeverij? Of zijn jullie inmiddels digitale nomaden?

Ons bureau bestaat sinds 2001. Ons ‘thuis’ is Flevoland, Almere. Maar gedeeltelijk ook Saale-Unstrut, een onbekend maar opkomend wijngebiedje in de regio Leipzig waar we een antieke stamplemen boerderij opknappen. En verder zijn we graag onderweg en genieten dan bijvoorbeeld van de zachte winters in Spanje. Hmm..misschien zijn we stiekem inderdaad wel digitale nomaden. Dat neemt niet weg dat je ons te allen tijde kunt benaderen hoor!

8) Jullie werken ook in opdracht, op projectbasis? En als freelancer?

Soms werken we op verzoek in opdracht. Mensen zoeken bijvoorbeeld iemand om een reclame / promotie / marketingplan te schrijven of om een naam, een website of andere uitingen te ontwikkelen (persbericht, huisstijl, redactioneel artikel)… Als een dergelijke vraag bij ons past dan werken we natuurlijk heel graag op projectbasis samen! Misschien wel met jou?

 

9) In welke branches hebben jullie veel ervaring als het gaat om communicatie of PR opdrachten?

In de loop van de tijd hebben we echt zeer uiteenlopende opdrachtgevers gehad. We hebben vaak gehoord dat mensen voor ons kiezen vanwege onze open benadering van ‘uitdagingen’ (lees: problemen) en onze creativiteit. Voor de vastgoedsector hebben we echter opvallend veel gedaan, zowel voor de makelaardij als voor projectontwikkelaars. Dat geldt ook voor uitgeverijen, reclamebureaus, overheid, culturele stichtingen, voor de vrijetijdssector / toerisme en de gastronomie.

 

10) Hebben jullie een bepaalde filosofie, een missie?

Met onze edities (boeken, magazines, zowel online als print) proberen we het onzichtbare zichtbaar maken. Als we een bepaalde tendens in de samenleving of in ons eigen leven waarnemen of als we ergens een ‘blinde vlek’ zien dan prikkelt ons dat om met een oplossing te komen. Zo ontstaan vaak ook onze eigen projecten.

 

11) Dus jullie eigen projecten ontstaan in feite door een maatschappelijke vraag? Kun je daar een voorbeeld van geven? Hoe ontstaat een idee en hoe werk je dat dan uit naar een concreet en haalbaar project?

Ongeveer 15 jaar geleden begonnen we bijvoorbeeld aan onze zoektocht naar bijzondere bedrijven en plekken in Flevoland. Het idee ontstond door de vrij negatieve reacties van de mensen om ons heen toen we vertelden over onze verhuizing van Amsterdam naar Almere. Bijna niemand bleek bij navraag langer dan een rit over de A6 in Flevoland te zijn geweest. Mensen gaven toe dat het negatieve imago al genoeg was om niet langer dan nodig in het gebied te blijven. En dat was voor ons een reden om met een antwoord te komen: een boek vol bijzondere adressen in de provincie Flevoland.

Die zoektocht was niet zo gemakkelijk als het misschien lijkt. Flevoland leek een onontgonnen provincie, er was weinig in kaart gebracht. We hebben elke uithoek van de provincie destijds daarom bezocht en veel mensen de hemd van het lijf gevraagd. Want ja, achter al die anonieme gevels in de nieuwbouwwijken wonen ook creatieve ondernemers. En in het landelijke gebied, met de kaarsrechte wegen achter de A6, vind je vast en zeker ook levensgenieters met een bijzondere missie. Het resulteerde in een boek, een bestseller zelfs. Van niets iets maken, dat vinden we leuk!

 

12) Jullie houden van schrijven, boeken en tijdschriften en geven ook zelf uit. Waar staan de ‘VANDAAR /’ publicaties voor, wat is de leidende draad?

Kort gezegd gaan we voor ambachtelijk, biologisch, bijzonder en dichtbij. Kernwoorden als ‘stoer, hip, groen & lokaal’ horen daarbij. Hoewel chique, luxe, design & eenvoud soms ook goed past. Hmm, iets of iemand moet ons eigenlijk ‘raken’. Dan is het goed. We vallen bijvoorbeeld als een blok voor mensen die merkbaar met liefde hun vak uitoefenen. Mensen die gekozen hebben om van hun passie hun werk te maken zijn vaak blije mensen. En daarom zijn we altijd op zoek naar ‘omrijd-tips’. Als ware ontdekkingsreizigers. Vandaar…

 

13) Wat zijn jullie inspiratiebronnen? Observeren jullie trends?

We zijn vaak op reis, tot nu toe vooral binnen Europa. Onderweg doen we uiteraard inspiratie op en dat kan van alles zijn. Kunst, design, tentoonstellingen, reizen, cultuur, architectuur, tijdschriften & boeken en ook de online wereld inspireert ons. Mensen die een vrij leven hebben gekozen inspirerend ons. Culinaire trends (zoals de opkomst van urban farmers & slow kitchen) en gastronomie in het algemeen vinden we erg interessant. Zo raakte de bevlogenheid van Nicolas Supiot, een Franse boer, molenaar en bakker ons laatst tijdens een uitzending van Omroep Max.

En we hebben steden nodig om de trends te observeren in het straatbeeld. Zo kunnen we beter aanvoelen welke richting de maatschappij uitgaat en of onze ideeën daarbij aansluiten. Steden zoals Berlijn, Rotterdam, Hamburg, Barcelona, Leipzig, Valencia, Amsterdam, München, Brussel, Malaga, Praag, Antwerpen vinden we fijn. En natuurlijk zonnig en booming Lissabon, de nieuwe start-up hoofdstad van Europa!

Tegelijkertijd staan we graag stil bij het rurale leven en prikkelt ons de leegloop van landelijke gebieden. Zou het niet mooi zijn als meer mensen naar de platteland verhuizen of er misschien meer tijd doorbrengen? Zou het niet prachtig zijn om als antwoord op de bomvolle en onbetaalbare steden door de Airbnb beweging juist het platteland opnieuw te onderzoeken? In delen van Europa staan dorpen leeg…

Ook onze boerderij in Duitsland is een mooie en inspirerende leerschool. Daar juichen we, als tegenhanger van het hectische bestaan in Nederland, ‘de vertraging’ van harte toe. We koken daar bijvoorbeeld vooral op ons hout gestookte fornuis en plukken kruiden uit onze eigen tuin. We zijn daar hard op weg naar een zo zelfvoorzienend mogelijk bestaan.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Mariska Bronstring

About Mariska Bronstring

^^^ VANDAAR / media ^ optimist ^ antieke vakantieboerderij in Saale-Unstrut Duitsland ^ eco chic ^ upcycled interieur ^ ons hout gestookte fornuis ^ love your locals ^ nomad ^ organic ^ vega-fan ^ moestuin ^ realistische dromer ^ concepten ^ hart voor dieren ^ magazines ^ boeken ^ vintage & retro ^ stillevens ^ poetic interiors ^ poetic places ^ fotografie ^ upcycling ^ chocolade ^ life is a pickinick ^ slow cooking ^ Almere-Buiten Flevoland Netherlands ^^^ Voor o.a. goeie espresso, handgemaakt design, taartjes van patisserie Pompadour of van Dulce de Leche Boutique in Valencia, vintage kunst & concept stores en ontmoetingen met inspirerende mensen maak ik graag een omweg! En weet je wat...ik heb geen haast :)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *