Blog: 14 gratis duurzame tips voor op kantoor

By on januari 4, 2019
Melkhuisje

Ons zomeratelier / zomerkantoor in Saale-Unstrut, Duitsland

Ben je ondernemer? Freelancer misschien? Hoe ga jij om met duurzaamheid? We zijn geen grootverbruikers, noch onderdeel van vervuilende industrie. We zijn ‘slechts’ een bescheiden communicatiebureau en we geven publicaties uit. Toch doen we ons best om onze ‘footprint’ op aarde te minimaliseren. Alle kleine beetjes helpen vinden wij. En wie de wereld wil veranderen, begint bij zichzelf. We hechten daarom veel waarde aan een zo duurzaam mogelijke manier van leven. Ook als we aan het werk zijn. Wonen en werken lopen bij ons vaak door elkaar. We werken namelijk in feite locatie ongebonden met een vaste basis in Nederland…

Van kantoorruimte in broedplaats naar digitale nomade bestaan

Een aantal jaar geleden huurden we een kantoorruimte in een creatieve broedplaats in de Randstad. Dat kostte ons elke maand huur en heel eerlijk gezegd maakten we er veel te weinig gebruik van. We dachten dat het handig was, vanwege de onverwachte ontmoetingen en de synergie die zo’n broedplaats kan bieden. En we vonden het prettig om daar onze opdrachtgevers te ontmoeten. Inmiddels is onze visie en ook onze levenswijze veranderd. We werken nu vanuit ons ‘home office’ en huren geen extern kantoor meer. Ons ‘home office’ heeft geen vaste locatie maar is daar waar wij op dat moment zijn. De ene keer is dat ons ‘thuis’ in Almere. Een ander moment werken we bijvoorbeeld vanuit Andalusië, het volgende moment vanuit ons vakantiehuis in Duitsland.

Eco-chic zomerkantoor  / zomeratelier in ruraal Duitsland

Wat is jouw werkplek? Of ben je een reizende ondernemer? In de zomer verblijven we vaak in Duitsland waar we een antieke boerderij renoveren (we zijn nog lang niet klaar, wat een werk…). We leven er eenvoudig en de boerderij staat in een landelijk gebied. We koken daar bijvoorbeeld op een hout gestookt fornuis, een mooie manier van slow cooking. En met dat fornuis verwarmen we niet alleen ons diner maar tevens de ruimte. Onze keuken is upcycled second hand Siematic design keuken. Soms zijn we daar ook gedurende koude periodes. Dan verkleinen we onze leefruimte (het huis heeft nogal wat kamers) zodat we minder ruimtes hoeven te verwarmen. Ons ‘eco-chique’ interieur bestaat voornamelijk uit ‘vintage finds’, brocante en antiek. In elk geval kom je weinig nieuw gekochte spullen tegen. We hebben respect voor al het leven op aarde en zien onszelf als tijdelijke gasten van ons miljoenen jaren oude universum. We geloven dat alles ‘connected’ is. En we willen onze ecologische ‘footprint’ daarom zo klein mogelijk te houden. Hoe zie jij dat?

Ecologische footprint verkleinen? Begin met kleine stappen!

We hebben gemerkt dat vooral het zetten van kleine stappen voor ons nuttig is. Soms lijken onze stappen zo klein dat ze ogenschijnlijk weinig vooruitgang lijken te brengen. Verandering heeft volgens ons alles te maken met een mindset, met bewustwording en daarin willen groeien. En het heeft ook te maken met gewoonte, regelmaat, doorzetten en gewenning. Nadat je de eerste ogenschijnlijk kleine stap hebt gezet, lijkt de tweede stap veel gemakkelijker. En daarom dragen ook die mini acties in ons geval bij aan het reduceren van onze footprint hier op aarde.

14 gratis duurzame tips voor op kantoor (inclusief home-office!)

 • Zet je laptop uit als je niet aan het werk bent. En haal dan ook de stekker uit het stopcontact.
 • Maak je kantoor schoon met ecologische schoonmaakmiddelen zoals ‘Savon de Marseille’ of black soap. Of de oer-Hollandse groene zeep.
 • Zorg dat de kozijnen van je werkkamer zijn voorzien van dubbel glas (In Nederland is dat inmiddels bijna vanzelfsprekend maar dat geldt niet voor alle landen!).
 • Trek een wollen trui aan in koude periodes. En wollen sokken of sloffen. Wol houdt de warmte vast en daardoor hoef je de (hout)kachel minder op te stoken.
 • Zorg ervoor dat de wanden van je werkkamer goed geïsoleerd zijn. De muren van ons zomerkantoor zijn bijvoorbeeld gemaakt van stampleem net zoals de rest van het huis. Leem isoleert ontzettend goed. En dat merken we!
 • Laat niet onnodig licht branden en zet de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent. Hetzelfde geldt natuurlijk als je even de deur uit gaat.
 • Doe je boodschappen voor de lunch bij een biologische markt bij jou in de buurt. Doorgaans koop je daar lokale of regionale producten. Ik schrok me een hoedje toen ik eenmaal door had dat veel van de producten in de supermarkt geproduceerd zijn in andere continenten. Waarom zou ik bonen willen eten uit Chili of pompoen uit Californië?
 • Gebruik je printer alleen als het echt echt nodig is. Dat scheelt papier (en daarmee bomen), energie en inkt!
 • Richt je kantoor in met tweedehands meubelen. Ons kantoor is ingericht bijvoorbeeld met vintage en antieke meubelen van ons eigen interieur label elisabethUNDjohannes
 • Eet minder of geen vlees tijdens je zakelijke lunch! Volgens onderzoek van de universiteit Twente kost de ‘productie’ van een kilo rundvlees 15.000 liter water. Toink! Om het maar niet te hebben over de CO2 uitstoot (een koe stoot per jaar evenveel CO2 uit als 4,5 auto of 70.000 km). Wakker Dier heeft daar een mooi lijstje over gemaakt. Onze lunches en ook diners zijn heel vaak vegetarisch of zelfs veganistisch. Niet alleen vanwege onze footprint maar ook omdat we van dieren houden. Wij gaan dus voor Meatless Weeks in plaats van Meatless Mondays. En hmm…dan hebben we het ineens over het reduceren van onze foodprint!
 • Huur geen extern kantoor maar werk vanuit je huis, je ‘home office’. Dat scheelt niet alleen vervoerskosten maar ook tijd. Wij werken ook vanuit een ‘home office’ als we ergens in het buitenland zijn. De meeste Airbnb plekken zijn voorzien van wifi. Ontmoet je op die manier te weinig mensen? Ga dan wat vaker naar netwerk bijeenkomsten. Of nodig iemand uit voor de lunch. En ken je het internationale Meetup.com bijvoorbeeld al?
 • Haal de oplader van je telefoon uit het stopcontact als je de telefoon niet oplaadt. Doe je dat niet dan verbruik je stroom, ook al heb je je telefoon al verwijderd.
 • Hoe kleiner je werkkamer en hoe lager het plafond, hoe minder stookkosten je hebt!
 • Zorg voor een ‘theetuintje’ met verse kruiden op je balkon of in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan verse munt (wist je dat er veel soorten munt bestaan zoals Appelmunt of Chocolademunt…?). Zo heb je altijd verse biologische thee als je aan het werk bent. 

Ja, klimaatverandering heeft grote bewegingen nodig! Maar…

En misschien denk je nu bij jezelf…leuk geprobeerd hoor. Maar met jullie minimale bijdrage en jullie 14 gratis duurzame tips hebben we de problemen rond ons klimaat echt niet opgelost. Je hebt helemaal gelijk. Het is soms zeer demotiverend als je om je heen kijkt of als je berichten leest. Maar we willen toch ons kleine steentje bijdragen aan een iets mooiere wereld. We hopen dat onze manier van ‘zijn’ anderen ook inspireert. Want het voelt uiteindelijk goed!

 

 

Want ja, als het om synergie gaat, is de som van 1+1 nog altijd minstens 3…

 

 

 

 

 

Bewaren

Mariska Bronstring

About Mariska Bronstring

^^^ VANDAAR / media ^ optimist ^ antieke vakantieboerderij in Saale-Unstrut Duitsland ^ eco chic ^ upcycled interieur ^ ons hout gestookte fornuis ^ love your locals ^ nomad ^ organic ^ vega-fan ^ moestuin ^ realistische dromer ^ concepten ^ hart voor dieren ^ magazines ^ boeken ^ vintage & retro ^ stillevens ^ poetic interiors ^ poetic places ^ fotografie ^ upcycling ^ chocolade ^ life is a pickinick ^ slow cooking ^ Almere-Buiten Flevoland Netherlands ^^^ Voor o.a. goeie espresso, handgemaakt design, taartjes van patisserie Pompadour of van Dulce de Leche Boutique in Valencia, vintage kunst & concept stores en ontmoetingen met inspirerende mensen maak ik graag een omweg! En weet je wat...ik heb geen haast :)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *